Kajakvestens primære funktion er at give ekstra opdrift, hvis du kommer ud og svømme. Denne opdrift gør det lidt lettere at komme op i kajakken igen, og at svømme hvis det bliver aktuelt.

En god vest til havkajakbrug skal sidde fast, så den ikke ryger op om hovedet, når man er svømmer, men den skal naturligvis primært være behagelig at have på når man padler. Da der er ganske væsentlig forskel på, hvor stor vesten skal være afhængig af, hvor meget tøj man har under, er det mest praktisk, hvis den kan justeres i størrelsen, så vesten kan sidde godt og behageligt uanset påklædning.
På nogle veste findes en mængde lommer og spænder til fastgørelse af udstyr. Nogle sætter stor pris på mange lommer, men personligt foretrækker jeg en enkel vest med højst et par mindre lommer. Men har man lyst til at have ”alt på sig” og kan man holde styr på hvor det hele er, kan det sikkert være udmærket.

Der findes flere veste på markedet, der holdes på plads ved hjælp af en rem mellem benene. Dette system er ikke egnet til havkajakbrug, da det ikke kan kombineres med et sprayskirt, du bør derfor holde dig langt væk fra denne type, da de ikke sidder ordentligt uden stroppen mellem benene – som altså ikke kan bruges i en havkajak!
Her ses 2 veste af forskellige typer. Mængden af opdrift er den samme for de to.


Herover ses en klassisk havkajakvest. Opdriften er lavet i langsgående stave, hvilket giver en fleksibel og behageligt vest. Frontlynlås gør den let at få af og på, mens lommerne kan være gode til de småting, der måtte være gode at have ved hånden.

Ses en mere kompakt vest, hvor opdriften er centeret i to blokke. Dette giver en vest der giver en optimal bevægelsesfrihed samt god adgang til lommer i jakken under. Bæltet og den røde line er et fastmonteret slæbesystem, der egner sig godt til at slæbe en anden kajak over korte strækninger.