Basis teknik
Når du har fået indstillet kajakken, så du sidder godt, kan du begynde at tilegne dig de grundlæggende kajakfærdigheder. Teknikker, der ikke alene udgør langt det meste tid, du vil bruge i kajakken, men også er fundamentet til alle mere avancerede teknikker, når du kommer dertil.
Først og fremmest er det vigtigt at få mest muligt ud af hvert tag, hvad enten det er et fremadtag, et styretag eller et støttetag. Et godt veludført tag er oftest langt mere effektivt end seks syv dårlige. Det handler om at kunne lave ”rene” tag. Et ”rent” tag er et tag, hvor du får optimalt udbytte af taget. I de fleste tilfælde betyder det for fremadtag og styretag, at bladet skal helt i vandet, og der kun bør være et minimum af hvirvler omkring bladet og slet ingen vandsprøjt i taget.

Forståeligt nok er det ganske almindeligt at mange nye kajakfolk er meget optaget af at lære nye og avancerede tag og manøvrer, som fx grønlændervending. Det går til tider ud over de mere basale teknikker, hvilket som regel betyder, at man heller ikke lærer de avancerede teknikker rigtigt. Det kan derfor godt betale sig at bruge noget tid på at få nogle gode basisfærdigheder i kajakken, inden man går videre til de avancerede teknikker. Personligt vil jeg våge den påstand at jeg aldrig er eller har været på vandet uden at jeg på et eller andet tidspunkt har øvet det mest grundlæggende tag – fremadtaget. Det kan altid blive bedre, justeres, tilpasse mere præcist forholdene

Avancerede teknikker
Hvornår en manøvre eller et tag kan kaldes for avanceret, er naturligvis meget individuelt. I denne bog dækker betegnelsen over teknikker, som kræver en god fornemmelse af kajakken, og de basale færdigheder som fremadtag, sweep, lowbrace og ikke mindst at kunne tilte kajakken er indarbejdet, før du for alvor går i gang med at træne disse tag og manøvre. Det betyder ikke, at de avancerede teknikker er vanskeligere at udføre optimalt end de basale – faktisk kan de være ganske lette, når først grundteknikkerne sidder på rygraden.
Når dette er sagt, så er det vigtigt endnu en gang at gøre opmærksom på at basistag er mindst lige så vanskelige at mestre som dem der her omtales som avancerede. man kan også sige at basistag er de tag der ikke er til at komme uden om hvis man vil ud i havkajak, mens de avancerede tag mere hører ind under kategorien “nice to know”. De fleste klare sig fx storartet uden at kunne rulle i turbulent vand, mens et fremadtag ikke er til at komme uden om!