Fra tid til anden bliver der brug for at kunne hjælpe en makker ved at trække personen.
Det kan være alt fra træthed, en mistet pagaj eller måske en skade, der kan betyde at man skal kunne trække et kortere eller længere stræk.
Der er to almindelige systemer. Et der sidder i et bælte om livet eller på vesten, og et hvor man bruger en løs line.
Begge systemer har sine fordele og ulemper.
Liner på bælte skal helst være så lang at den kajak du har på slæb, ligger bag din kajak og meget gerne minimum omkring en halv meter. Det betyder i praksis at de oftest er omkring 3 meter.
Det er meget vigtigt at bæltet har et spænde der kan løsnes med en enkelt bevægelse, så linen kan komme af hvis det bliver nødvendigt at komme af med den. Det kan fx være hvis du kæntre i en brænding. Sidder der en kraftig elastik mellem vesten/bæltet og slæbelinen, giver det en del mere komfort, i forhold til et mere statisk setup, hvor der uundgåeligt kommer lidt flere ryk i kroppen.
En kort kasteline (også kaldet “flipline”) på 7-10 meter kan være meget nyttig til at hjælpe en træt turfælle videre, der vil det også være muligt at have to personer til at trække, selvom det er overraskende let at trække n kajak, hvis bare personen i kajakken kan sørger for at holde kursen.
I mange tilfælde vil den også kunne bruges til at kaste til en svømmer, der er kommet lidt væk fra kajakken.
Desuden er det altid godt at have lidt reb med til tørresnor eller opsætning af læ.
Uanset valget af træksystem, vil det, særligt i bølger, ofte være rart med nogle meters afstand mellem sin egen kajak og den man trækker. Det gælder særligt, når der skal trækkes over lidt længere distancer.

En kort kasteline kan pakkes ned i en lille pose, der samtidig bruges som ”vægt”, når den skal kastes.