Den moderne havkajak er et meget alsidigt fartøj, som appellerer til en meget blandet skare af padlere med lige så forskellige mål og ambitioner. Oprindeligt var kajakken primært et fartøj til brug på havet. Den blev brugt til jagt og transport af fangsten eller eventuel flytning af boplads, men i dag er det de færreste af os, der bruger den til jagt eller som ”flyttebil”. I dag bruger langt de fleste primært havkajakken til dagture ud fra kysten, eller kortere ture med en enkelt eller to overnatninger. Mange tager en gang i mellem også på længere ture, hvor der er behov for mere plads til bagage og mad og mere lejrudrustning. Eller måske er det leg i bølger, der trækker.

Dette stiller naturligvis forskellige krav til, hvad der vil være den optimale kajak til den enkelte, da ingen kajak vil være bedst til det hele. Vi har alle forskellige i højde og drøjde, smidighed, teknisk kunnen, hvordan vi prioriterer og så videre. Måske vil det være bedre at vælge en stabil kajak, hvis du vil bruge kajakken til jagt, fiskeri eller til mindre ture fra tid til anden, og derfor ønsker en kajak som er let at håndtere og ikke giver de store udfordringer på roligt vand (du vil sikkert alligevel ikke gå ud, hvis der er store bølger), mens en mere livlig og hurtigere kajak sikkert vil være bedre for dig, der bruger kajakken tit og gerne vil have den udfordring, det giver.

Havkajakken udmærker sig ved at være et meget sødygtigt fartøj. Det betyder, at de fleste med lidt erfaring og det rigtige udstyr kan komme ud i kajakken, hele året og næsten uanset vejret. Her er det en blæsende og regnfuld novemberdag ved Nordsjællands kyst og en stille og varm sommerdag ved Kullen.
Her er det en blæsende og regnfuld novemberdag ved Nordsjællands kyst.