Når det sidste vand skal tømmes ud af kajakken efter en svømmetur og der er langt til land, vil en pumpe være svær at undvære. Der skal ikke ligge særlig mange liter vand nede i cockpittet, før det går væsentligt ud over kajakkens stabilitet, da vandet skvulper meget rundt i båden.

Der findes en række forskellige pumper. Den mest almindelige er en håndpumpe, der kan stikkes ind under spraydækket fra siden, og derved anvendes mens spraydækket sidder på kajakken.  Af andre pumpetyper er fastmonterede pumper, der drives af fodpedaler eller en lille batteridrevet motor, også almindelige. Den store fordel ved dette er, at man kan sætte spraydækket helt på og padle videre, eller bruge pagajen til at holde balancen, mens man tømmer kajakken for vand. Ulempen er naturligvis, at den slags fylder, vejer og lettere går i stykker eller løber tør for batteri. Derfor vil en fastmonteret pumpe ikke erstatte en løs håndpumpe i gruppen.

Øser er ikke velegnede til at tømme større mængder vand ud med, da spraydækket ikke kan være på, mens man tømmer. Det betyder, at man kan være uheldig, at der kommer en bølge og fylder kajakken op igen.
En svamp kan være ganske rar at have med, til at suge det sidste vand op med. Gode vaskesvampe kan købes på stort set alle benzintanke til en billig pris, og de egner sig fint til formålet.


En pumpe er nødvendig til at få det sidste vand ud af kajakken efter en svømmetur. Her er det en håndholdt pumpe, der kan stikkes ind under kanten på spraydækket, når den skal tømmes.