Den grønlandske åre er den oprindelige åre Grønlænderne har brugt i generationer. Den er udviklet ud fra hvad der fungerer med de materialer der nu en gang var til rådighed – nemlig drivtømmer.

Den grønlandske åre har da også været en væsentlig inspiration for den moderne pagaj. Særligt pagajer beregnet til en lav pagajføring (langt smalt blad), har hentet sin inspiration fra den grønlandske åre.
Trods de mange nye design og materialer, bruges grønlandsk åre stadig flittigt på Grønland og rundt om i verden, særligt i Danmark, findes padlere der sværger til den.
Det er der flere grunde til. Dels er den i træ og som sådan et naturprodukt, med alt hvad det føre med sig af bæredygtighed, omtanke for naturen m.m. (når vi lige ser bort fra den lim og lak der normalt bruges). Dels er den slet ikke så tosset at padle med.
Det kræver noget tilvænning og bliver aldrig lige så effektiv som de moderne padler, primært da de ikke er egnede til en stejl pagajføring. De kan derfor nærmere sammenlignes med de muligheder en pagaj til lav pagajføring giver. Det mindre blad og ofte korte længde giver derimod mindre belastning og du tvinges til at være mere præcis i dine tag, hvilket på sigt giver en god føling, og for flere følger der også en bedre siddestilling og flere andre positive ting med.
Men trods dette, er der så få der bruger denne type pagaj, at der ikke er nogen større producenter af den grønlandske åre, så det er små “hjemmeproduktioner” de kan købes fra – hvis du da ikke selv vil lave den?

Typisk vælges en grønlansk åre i samme længde som en pagaj til stejl pagajføring og dermed ca. 10-15 cm kortere end en pagaj med smalt blad til lav pagajføring. Men der findes også modeller der skal være en del kortere, hvor der skiftes håndfatning ved hvert tag.