Padling i havkajak er heldigvis meget sjældent forbundet med alvorlige skader.
Der er dog nogle skader, der går igen, som man ved at tænke sig lidt om og være opmærksom på kroppens signaler, forholdsvis let kan undgå. Får du ondt i f.eks. håndleddet, er det dumt ikke at forsøge at gøre noget ved det, så snart ømheden opstår. En hviledag eller to i tide kan måske betyde, at du undgår en længerevarende skade med langt flere ”hviledage” til følge.

De fleste skader er belastningsskader i håndled, albuer og skuldre, hvilket er ganske naturligt, da det netop er de muskler og led, der bruges mest. Men også lænden giver mange problemer. I de fleste tilfælde skyldes belastningsskaderne mangelfuld teknik. Men også udstyr og mangelfuld eller forkert indstilling kan have stor betydning. Ud over overbelastningsskader forekommer der også mere akutte skader. Typisk er det ryggen der skades. F.eks. når man skal bære en tung kajak op på stranden, have den op eller ned fra bilen eller lignende situationer. Men også støttetag, særligt highbrace, har mange skulderskader på samvittigheden.

Håndled
Den oftest forekomne skade inden for havkajak er seneskedehindebetændelse i håndleddet.
Det viser sig typisk som ømhed på oversiden af håndleddet i form af ømhed og hævelse. Et sikkert tegn på at den er mere gal end bare lidt øm, er, hvis det ”knaser” i håndledet, når det bevæges. Dette kan tydeligt mærkes ved at lægge fingrene på det ømme punkt og bevæge hånden op og ned. Denne ømhed skyldes i langt de fleste tilfælde, at du holder forkert på pagajen eller har en for lang eller tung pagaj. Gør du ikke noget ved ømheden hurtigt, kan det udvikle sig til en skade der kan tage rigtig lang tid at komme over. Mange døjer med sådanne skader i årevis og kommer først af med dem efter lang pause og en seriøs indsats for at få en bedre teknik samt evt. en ny pagaj. En pagaj med et ergonomisk skaft er for mange løsningen. Dels giver det ergonomiske skaft mindre belastning for håndleddet, dels vil man naturligt holde mindre fast om pagajen, da det er meget let at mærke pagajens indeks med disse skafter.

Albuer
Ømhed i albuen skyldes ofte, at du holder for stramt om pagajen. Igen vil en pagaj med ergonomisk skaft i mange tilfælde være en løsning, men du kan også prøve med noget ”padlevoks”. Det er en voks man smøre på skaftet, så der er mere friktion i grebet. Det gør, at pagajen ikke glider i hånden, og du dermed ikke behøver at holde så stramt.

Skuldre
Skuldrene er udsatte, men her er det mest de akutte skader efter et dårligt highbrace eller forkert løft, der er årsag til en skade. Et dårligt highbrace kan undgås ved at træne teknik, så den rigtige teknik sidder på rygrade. Hvis ikke teknikken er god nok, er det meget bedre at bruge et lowbrace i stedet eller lade sig kæntre for så at rulle op efterfølgende i stedet for at prøve at ”redde den” med et highbrace. Det er endnu en grund til at lære at rulle godt, og ikke bruge pagajen mere end absolut nødvendigt i dit rul og til støttetag.
Løfteskader opstår typisk, når kajakken glider, og man forsøger at gribe den. For at undgå kajakken ”smutter” fra dig, er det nødvendigt med en god og gennemprøvet metode til at lægge kajakken op på f.eks. bilen. Særligt hvis du skal lægge den op alene. En ridse i bilen eller i kajakken bør også være at foretrække frem for en skadet skulder.

Surferøre
Er du meget på vandet i koldt vejr, er du udsat for det, der kaldes ”surferøre”. Kort sagt er det brusk omkring øregangen der vokser, så selve øregangen bliver mindre. Surferøre er ikke noget, der kommer på en enkelt sæson, men udvikler sig langsomt over en længere årrække. Eneste behandling er en operation, hvor brusken fjernes igen. For at undgå dette bør du overveje at bruge ørepropper eller anden god beskyttelse om vinteren, så du ikke får koldt vand i ørene.

Lænden
Mange for ondt i lænden, når de sidder i kajakken. I de fleste tilfælde handler det om at indstille kajakken bedre og evt. være opmærksom på at sidde rigtigt, når du er på vandet. I de fleste tilfælde kan du komme rigtig langt alene ved at indstille rygstøtte og evt. sædet. Det kan dog være nødvendigt at udskifte rygstøtten, da det ofte er en ganske tvivlsom kvalitet, der følger med fra fabrikkerne. Det kan også være, at selve cockpittet er for lavt eller placeringen af knæene ikke passer til dig. I så fald er det enten at gå i gang med at træne smidighed eller købe en ny kajak.

Husk, de fleste skader kan undgås. God teknik er afgørende, da forkert eller mangelfuld teknik meget ofte vil betyde forkerte belastninger og dermed risiko for skader.