Et førstehjælpssæt er altid en rigtig god idé at have med.
Det behøver ikke være et mindre felthospital, som man ofte vil lad ligge hjemme, men derimod hellere få velvalgte ting der kan dække behovet i de fleste situationer der kan opstå undervejs. Førstehjælpssættet skal naturligvis pakkes i en vandtæt pose (en såkaldt drybag), hvor der evt. samtidig kan være plads til reparationsgrej.
Et førstehjælpssæt til brug på mindre ture i Danmark eller andre steder hvor der aldrig bliver rigtig langt til hjælp, kan indeholde: Plaster, sportstape, kompresforbinding, ibuprofen præparat (smertestillende og godt mod ømme led) og evt. noget stærkere smertestillende. Naturligvis skal man også huske at medbringe evt. medicin, hvis man bruger den slags. Desuden skal man huske at, gaffatape, varmt tøj, ekstra hue, lidt liggeunderlag, en skarp kniv m.m. kan være gode at have i en nødsituation.

En Havkajak ude i bølgerne, måske et par kilometer fra land synes ikke af meget fra et større skib eller en helikopter. Derfor kan nødblus og nødraketter være en god sikkerhed, der kan gøre det lidt lettere for evt. reddere at finde dig hvis du er kommet i problemer. Men sats ikke på at du bare kan fyre en raket eller et blus af og der så kommer nogen og henter dig. Brug dem først når du kan se hjælpen. først når de er så tæt på er der sandsynlighed for at de ser dig!

Reparationsgrej
Hvilke ting, der skal med på tur til at fixe de skader, der måtte komme på materiellet, er svært at sige noget endegyldigt om. Det bedste er at have noget med, der kan bruges til flere ting. I stedet for f.eks. at have en afmålt og færdiglavet reserveline med til roret, så tag hellere nogle meter rustfri stålwire og et par wirelåse med. Det kan jo være, det er rygstøtten, der går i stykker. En skruetrækker og fastnøgler, der passer til de møtrikker og bolte, der måtte være på din kajak, er altid godt – husk du skal muligvis kunne holde på den ene side og spænde på den anden, så det nytter ikke kun at have en multitang! Selvom multitænger kan være meget anvendelige. Husk en tang, der kan klippe stålwire, hvilket der også kan blive behov for. Et par spændbånd kan være anvendelige til at fixe en knækket pagaj, mens en lighter også bør finde plads i posen til at smelte ender på snore og lignende.

Gaffatape. Alt kan fixes med en rulle gaffatape – eller måske ikke alt, men næsten.
En knækket pagaj, et hul i en jakke eller måske endda en skade på kajakken, det klarer gaffa. Også til vabler kan det være nyttigt. Er det en større vabel, bør man dog sætte et plaster på først, inden der kommer gaffa på toppen. Derfor hav altid noget Gaffa med. Da det ikke er nødvendigt at have en hel rulle med, så rul nogen meter omkring termokanden, pumpen eller hvad du nu finder praktisk.

Her ses mit kombinerede førstehjælp og reparationssæt pakket i en praktisk ”organiser”, der holder godt styr på grejet. Det hele kan være i en lille ”Drybag” som holder indholdet tørt. Karabinen bruges til at klippe posen fast nede i cockpittet, men kan også bruges i alle mulige andre sammenhænge, hvor der er brug for en hurtig og solid fastgørelse.