Hårdt vejr og store bølger kan være en rigtig sjov måde at bruge tiden på. Her handler det for alvor om at kende sig selv, sin båd og at kunne læse vandet. Et par ture i en god brænding er desuden nok den bedste måde at opnå en god bådkontrol på.
Inden du begiver dig ud i en brændingen, bør du være rimelig habil til de grundlæggende teknikker og meget gerne også have et fornuftigt rul. Men trods et godt rul skal du nok forberede dig på et par svømmeture i starten. Der er stor forskel på at rulle på fladt vand og i en brænding! Du skal derfor sørge for at være klædt på til forholdene og kun padle ud i bølger, hvor du er sikker på, at du kan svømme ind. Du bør desuden altid bruge hjelm, hvis du surfer på kyster, hvor der ikke er så dybt, eller hvor der er mange sten.
Tag roret af kajakken, hvis det er muligt ellers løft det op og sørg for, at det holdes godt på plads. Du kan alligevel ikke regne med at det virker efter hensigten i bølgerne. Det går let i stykker, hvis du kæntrer på lavt vand. Sørg for at fodpedalerne fikseres, så der bliver en fast støtte til fødderne. Sidst men ikke mindst bør du også sørge for at sidde ekstra godt fast, ved evt. at flytte pedalerne og stramme rygstøtten lidt.
De bedste steder at surfe er på kyster, hvor der er revler, så bølgerne bygges godt op og bryder ude på vandet i stedet for helt tæt på land. En strand, hvor det er lavt langt ud, vil også i mange tilfælde være et godt sted, da det kan give nogle bølger, der er stejle i lang tid og dermed mulighed for lange surfture.
Den første opgave er at komme ud gennem brændingen. Brændingen helt inde på stranden er sjældent noget problem på et godt surfsted. Problemet kommer først, når du nærmer dig området, hvor de store bølger bryder længere ude. Ofte vil der være et område, hvor bølgerne er lidt mindre, eller måske først bryder længere inde, end hvor de bedste surfbølger ligger. Kig efter sådanne steder, og prøv at padle ud der. Læs også om bølger her
Når du går ud, vil det som regel være lettest at holde kajakken vinkelret på bølgerne for at undgå at blive ”fanget” af skummet efter en bølge. I en stor og stejl brænding kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at læne sig godt fremover for at undgå, at kajakken vippes bagover. Bliver bølgerne rigtig store, vil det i nogle tilfælde være bedre at gå en smule skråt ind på en brydende bølge og læne eller ligefrem ”kaste” sig ind i bølgen. Bliver du taget af skummet på vej ud gennem brændingen og ender med at sidde sidelæns og surfe ind mod stranden (sidesurf), er det letteste i de fleste tilfælde at lade sig kæntre og vente til skummet/bølgen er forbi, inden du ruller op igen og forsætter ud. Dette skyldes, at vandet i en bølge ikke flytter sig nævneværdigt. Derfor kan man ved at vende bunde i vejret og evt. strække sig ned i vandet for at nå mere af det ”stille” vand under bølgen undgå at blive ført ind mod stranden – i hvert fald ikke så langt.
Når du er kommet ud gennem brændingen og sidder i området, hvor bølgerne begynder at blive stejlere, vender du kajakken, så stævnen peger ind mod land. De store bølger har det med at komme i sæt. Hav derfor tålmodighed, og vent til der kommer en bølge der ser ud til at være god, hvor du sidder. Det vil sige en, der ser ud til at kunne blive stor, og som begynder at blive stejl lige bag dig. Lige foran bølgen begynder du at padle roligt ind mod land, samtidig med at du kigger over skulderen for at holde øje med bølgen. Når bølgen er ved at indhente dig, vil kajakken blive løftet i bagenden og accelerere, efterhånden som bølgen bliver mere stejl. I nogen tilfælde vil det være nødvendigt at læne sig frem og padle hårdt til for at få bølgen, men vent med at padle til indtil du tydeligt mærker at du bliver løftet. Tre til fire tag, bør være nok.
Når du sidder og surfer på bølgen, vil det i starten være en stor oplevelse bare at fornemme farten og kraften i vandet. Men når du har prøvet det nogle gange, vil du begynde at kunne surfe mere skråt på bølgen og derved få meget længere surfture på hver bølge. Det gør du ved at kigge på bølgen og se hvor den bryder først. Er du heldig, bryder bølgen tæt ved dig men ikke lige bag dig. Du kan så dreje kajakken en smule så stævnen vender væk fra den brydende bølge, derved kan du holde kajakken i området, hvor bølgen er stejlest. Dette område, lige i kanten af en brydende bølge, kaldes også for sweetspot. Et rudder og et tilt ud mod bølgen (væk fra land) vil kunne bruges til at holde kajakken i en kurs væk fra stedet, hvor bølgen bryder, mens et rudder og tilt ind mod land vil rette kajakken op til en kurs ind mod land.
I havkajak er det sjældent, man kan komme af bølgen, inden den bryder. Så i langt de fleste tilfælde må man tage den lange tur ud gennem brændingen mellem hver tur. Du kan dog altid forsøge at komme af lige inden den bryder, da det så er langt lettere og hurtigere at komme ud igen til en ny tur. Ofte vil bagenden af kajakken dog blive skubbet så meget af bølgen, at du kommer til at sidde i en sidesurf. I så fald må du vente til kraften i bølgen mindskes, inden du kan padle ud igen. I en sidesurf skal du tilte kajakken (se side xxx) ind mod bølgen (væk fra land), men så vidt muligt hele tiden forblive i balance over kajakken, så du støtter mindst muligt med pagajen. Derved kan du bruge pagajen til at flytte dig eller padle ud igen meget hurtigere. Hold et lowbrace klar ind mod bølgen, når du ikke padler, hvis du har svært ved at holde balancen uden hjælp fra et støttetag. Selv i store bølger skal du bruge lowbrace og evt. bare lægge pagajen ind i bølgen. Bladet behøver ikke at være på toppen af skummet for at give støtte! Du må aldrig forsøge at støtte med pagajen på den side der vender mod land, da dette vil resulterer, i en voldsom kæntring, hvor du let risikerer at komme til skade.
Turen ud gennem brændingen kan tit give problemer, og under alle omstændigheder bliver man våd. Er der bølger, der bryder lige foran dig, vil du ofte kunne padle dig igennem. Læn dig fremover, og forsæt padlingen, det kan være en fordel at forsøge at strække sig frem og ”nå” vandet bag bølgen. Ligger du mere sidelæns på bølgerne, vil det ofte være nødvendigt med lidt støtte, lige når bølgen kommer. Her er et lowbrace oplagt. Find ud af, hvor bølgerne bliver stejle nok, og gør dig klar, mens du kigger over skulderen efter bølgen. Når du fanger en god bølge og sidder i surfen, kan du styre med et rudder. Vil du dreje, så brug en kombination af rudder og tilt.
Til at styre kajakken på en surfbølge er ruddertaget et rigtig effektivt tag, men du kan også forsøge med draw, der er mere kraftfuldt men også mere vanskeligt at få til at virke.
I surf er det meget vigtigt altid at bestræbe sig på at sidde i balance, så man ikke skal bruge pagajen til at støtte med, men har den fri til at styre og padle. Når du mister balancen, bør du altid bruge et lowbrace som støtte for hurtigst muligt genvinde balancen igen, eller lade dig kæntre og rulle. I brændingen kan du for alvor mærke, hvilke kræfter der er i havet. Vandet er stærkest. Derfor, forsøg altid at bruge kræfterne i vandet i stedet for at kæmpe mod dem. Surf er sjovt, og du bliver rigtig god i kajakken.