Grundlæggende er der 3 typer af jakker til kajakbrug. Valget mellem disse afhænger af, hvilken grad af vandtæthed kontra ventilation og komfort du ønsker. Til varmt vejr og kystnær padling er det nok med en jakke, der skærmer for vandsprøjtet fra pagajen og vinden. Det er vigtigt, at jakken er så ”åndbar” som muligt, og den skal kunne åbnes i halsen for at give mere ventilation. Der skal helst være en god lukning ved håndledene, så der ikke kommer for meget vand ind den vej. Denne type jakke kaldes for en sprayjakke. I mange tilfælde kan en almindelig vindjakke fungere fint til at komme i gang med.
Ved koldere forhold, ture i bølger eller hvor der er større risiko for vejrskift undervejs, bør man vælge en ”havkajakjakke”. De har for det meste tætte manchetter i håndled (latex) og mulighed for at lukke rimelig tæt omkring halsen. Til beskyttelse af hovedet mod regn og kulde gør en fast hætte underværker, og den er derfor en vigtig bestanddel af en god havkajakjakke. I livet bør der være en dobbelt lukning, en såkaldt sprayskirt tunnel. Denne tunnel giver mulighed for, at spraydækket kan være mellem disse lag, og derved give en mere vandtæt forsegling. Denne type jakker kaldes også for ”semi tørjakker”, da man må forvendte at noget vand trænger ind ved en kæntring eller ture i bølger og hårdt vejr.

Kategorien semitørjakker spænder meget bredt fra jakker, der kun er en smule mere tætte end en sprayjakke til jakker næsten lige så tætte som en rigtig tørjakke.
Ved ture i rigtig koldt vand, (vinter og tidligt forår) padling i store bølger og tidspunkter, hvor man forventer at være under vandet en del, vil en rigtig ”tørjakke” være at foretrække. Dels giver det en meget stor sikkerhed, at man ikke bliver våd og dermed hurtigt afkølet, dels er der også en ekstra komfort forbundet med at være tør.

Tørjakkerne har latexmanchetter i både hals og håndled. Da latexen er ganske sårbar, bør der være en ekstra neoprenmanchet ud over til ekstra forsegling og beskyttelse af latexen. En god tørjakke er noget af det vigtigste sikkerhedsudstyr ved padling i koldt vand, og kombineres den med et godt overtræk med neopren i livet, vil du kunne holde dig stort set tør på overkroppen selv ved længere tid i vandet.

Her ses en havkajakjakke med fast hætte og en lang række andre detaljer. Denne model er lavet i et åndbart stof, der giver mulighed for at slippe af med noget af den fugt, man producerer når man padler. Typisk for denne type jakker er dobbeltmanchetter i håndled med latex og neopren, mens lukningen i halsen kan åbnes for at give ventilation.

Her ses en såkaldt semitørjakke fra IR. En kategori, hvor der er meget stor forskel på, hvor godt de holder vandet ude. Denne model er blandt de mest tætte, og den kommer meget tæt på en rigtig tørjakke. Dette skyldes en meget god lukning i livet og en halsmanchet, der slutter meget tæt, men er mere komfortabel end en latexmanchet. I håndleddene er der latex og neopren manchetter.

Her ses et ærme med dobbelt manchet. Yderst en justerbar neoprenmanchet til at tage det meste vand og inderst en latexmanchet der tager det sidste.