Havkajakker har stort set altid 2 rimeligt vandtætte rum. Et stort i bagenden og et mindre i stævnen.For at kajakken skal ligge bedst muligt i vandet, være i balance, er det derfor en god idé at lægge de kompakte men tunge ting i det forreste rum, og ting der fylder lidt mere i forhold til vægten i det bagerste, for derved at have ligevægt i kajakken.Da pakrummene ikke altid er helt tætte, bør du pakke alt udstyr, der skal være helt tørt, ind i noget vandtæt inden det lægges ned i kajakken. Al oppakningen skal helst kunne være nede i kajakken, så du ikke bliver nød til at spænde pakposer, underlag og alt muligt andet på dækket. Ting på dækket har det med at blive revet løs, hvis du havner i en brænding, og gør kajakken vanskeligere at håndtere.
 Det eneste udstyr, der bør være på dækket, er kort, kompas og reservepagaj. Alt øvrigt bør være nede i pakrum eller cockpit. Pumpe og evt. paddlefloat er der mange, der lægger under elastikkerne på dækket, men da udstyr ikke sidder særligt godt fast under en elastik, er der risiko for at det vil være faldet af, inden der bliver brug for det, og tingene skal under alle omstændigheder først bruges, når du alligevel er ude af kajakken eller i hvert fald har overtrækket taget af. Derfor ligger pumpe, kasteliner, paddlefloat m.m. meget bedre nede i cockpittet, hvor det naturligvis også skal sidde fast, så du altid ved, hvor det er, og det ikke falder ud hvis du kommer en tur i vandet. Du bør også tilstræbe, at særligt tunge ting ligger fast i pakrummene. Det er lettere at håndtere en kajak, når der ikke er alt for meget, der ”rasler rundt”.
Er du på tur hvor der skal medbringes vand, så brug 1½ liters sodavandsflasker eller tilsvarende størrelse vandposer. Det er meget lettere at pakke flere små enheder og stoppe dem ned rundt omkring end en stor uhåndterlig vanddunk er det.