At være på tur, er for mig hele essensen af havkajak.
Det er her mulighederne havkajakken har, for alvor kommer til sin ret.
Særligt ture med overnatning har en stor plads i mit “kajakhjerte”. Oplevelsen af at padle af sted, enten sludrende med gode venner eller bare nyde stilheden og monotonien giver en helt særlig følelse af ro og har en fantastisk afstressende virkning.
Når bølgerne vælter ind over kajakken vinden hiver i pagajen ved hvert tag er intensiteten og den nødvendige koncentration i fokus og giver en udfordring hvor erfaring og færdighederne kommer på prøve – på den gode måde.
For slet ikke at tale om, når man har fundet en god lejrplads til overnatning. Lige det tidspunkt hvor kajakken lægges til land og man ved at en hyggelig aften med bål, hav og hyggelige padlevenner venter.
En vellykket tur kræver ikke nødvendigvis den store planlægning.
Med erfaringen bliver det let og hurtigt at pakke det udstyr der er brug for og lave en god rute der er realistisk at gennemføre, eller hvor der er naturlige steder at lave justeringer undervejs, hvis vejr eller lyster skifter.
Den mindre erfarne vil derimod have rigtig god gavn af lidt mere planlægning. Både fordi det giver en rigtig god erfaring til fremtidige ture og fordi der derved forhåbentlig kan undgå at opstå kritiske situationer som følge af manglende forberedelse.
Til turplanlægningen kan det være praktisk at kende sin normale fart og have en idé om, hvor langt man kan padle før trætheden melder sig. Lige som det også kan være nødvendigt at ændre planer undervejs på turen, hvis man kan se, at tempoet ikke kan holdes i forhold til den oprindelige plan. GPS’ere har imidlertid et par meget store ulemper – det er elektronik, der kan gå i stykker, og de bruger batterier! Derfor bør man altid have ekstra batterier med. Kort og kompas skal stadig med på alle ture, der ikke bare er en tur langs med stranden.