Er vandet koldt, eller er det ikke usandsynligt, at du får flere ture i vandet, vil et par neopren Long John (våddragt uden ærmer) give gode muligheder for at holde varmen. Hvornår “vandet er koldt” afhænger af flere ting. For bukser er det afgørende, hvad man ellers har på af tøj og hvor længe man kan risikere at være i vandet.
Har du fx en tør jakke på, og i øvrigt selv kan komme op i din kajak, selv under vanskelige forhold, kan du nøjes med væsentligt mindre end hvis du bliver våd og nedkølet på overkroppen og måske endda er afhængig af hjælp fra andre for at komme op i kajakken igen.
Mere rutinerede kajakfolk, der kun meget sjældent kommer ud og svømme, vil derfor ofte vælge nogle bukser, der giver mere komfort end våddragten gør. Det kan være mere klassiske friluftsbukser, der tørre hurtigt, eller evt tynde (1-1½ mm) neoprenbukser.
Det er altid bedst at vælge bukser, der bliver på plads ved en tur i vandet og tørre hurtigt igen – hvis de bliver våde.

Long John i neopren/våddragt vil give en god beskyttelse det meste af året. Den betyder, at man kan være væsentlig længere tid i vandet, inden man bliver alvorligt kold. Desuden vil man hurtigt kunne genvinde varmen, når man er tilbage i båden.
Til kvinder laves der udgaver med lynlås i skridtet, hvilket efter sigende ikke kan anbefales nok. En våddragt til kajakbrug er typisk 3 til 3½ mm tyk, bliver den tykkere går det meget ud over bevægelsesfriheden.

Der findes også flere systemer af tørbukser på markedet. Her skal man dog ikke forvente en helt vandtæt lukning mellem jakke og bukser – der kommer vand ind! Men til brug, når du skal ind og ud af kajakken, og som beskyttelse mod det vand der ofte ligger i kajakken, fungerer de fint.
De tætteste udgaver, hvor der er dobbelt lukning (tunnel) i bukser og jakke, kan give en rimelig beskyttelse, dog kommer de ikke i nærheden af, hvad en rigtig tørdragt giver. Desuden er de mange lag stof i livet ikke særligt komfortabelt.