Tekst og foto: Thomas Michelsen, http://www.havkajak.net/
 Her sidder jeg og vil gerne dele min tur med alle interesserede. Jeg har kigget alle billederne igennem og overvejer hvad jeg skal skrive. Billederne er desværre ikke så smukke, som turen var og min formuleringsevne rækker ikke helt til at beskrive denne fantastiske oplevelse. Jeg vil dog gøre mit bedste og håber du får mere ud af at læse om turen end bare at vide hvorfra vinden blæste Hvis ikke orrrrrrker at læse at det nedenstående, så er billederne her. De siger jo også mere end ord:Fyn rundtTuren generelt:
Denne tur er den anden overnatningstur i kajak. Den første var en tur til Fur med én overnatning. Når man skal pakke til 14 dage, så skal man virkelig tænke sig om. Min erfaring siger mig at dét man bruger mest skal være af rigtig god kvalitet. Tøj behøver man ikke så meget af, men man skal gøre op med sig selv om man vil forberede sig på regnvejr. Det gjorde jeg ikke, ud over at jeg havde købt et rigtig godt telt (Fjällræven, Skule RS/2 Shape), hvilket godt kan anbefales.
Mht. måltider, så havde jeg forberedt mig på at det ikke blev en gourmettur. Til morgenmad havde jeg lavet fryseposer med havregryn, mandler, rosiner, cherrios og strøsukker. Til frokost spiste jeg rugbrød med makrel eller leverpostej (dåse). Til aftensmad fik jeg oftest pølser og fuldkornsboller lavet på bål. Nogle dage stod aftensmaden på boller med makrel eller leverpostej. En enkelt aften (i Kerteminde) fik jeg en stor Wienersnitsel.
Er 14 dage for lang tid? Tjoo, jeg savnede Pernille, Signe og Kanya den sidste uge. Jeg tager nok ikke denne tur igen, men en uge rundt i det sydfynske øhav er jeg helt klart frisk på. Så kan de jo komme med  Måske føler jeg at det var lang tid, da uge 2 var præget at en del mere blæst og regn end den første uge. Jeg gider ikke ligge i et telt og høre på regnen der hamre sprødt mod teltdugen. Det er kun hyggeligt de første 30 minutter.
Jeg er helt overbevist om at jeg valgte den rette måde at tage turen på. Her tænker jeg på dét at droppe de indledende planer (som jeg ikke kunne lade være med at lave i vinters) og dét at sove på stranden i stedet for på campingpladser/naturpladser. Jeg har nydt at kunne tage derhen vej vil, når jeg ville og smide mig på stranden hvor det passede mig. Der er garanti for læ på en ø, da den er rund. Hvis man vælger en etableret plads, så er det ikke sikkert man kan finde et ordenligt sted… og hvem gider også ligge på en græsplæne, hvis ikke man vil sove i telt?? Jeg er ikke menneskesky, men når jeg er ude for at slappe af, så vil jeg ikke ligge sammen med en flok festaber… med mindre jeg selv er én af dem  Jeg vil kun høre på naturen.
Følte jeg mig alene og ensom i de 14 dage? Næææ, ikke rigtigt. Først når man bliver fornærmet over det manglende svar, når man spørger en knivmusling hvordan den skær, er man ensom  Om aftenen når jeg sad ved bålet og hyggede mig med bål, rødvin, snacks og hvad der hører til, så kunne jeg da godt bruge én at snakke med. Som tiden gik tog jeg mig selv i at snakke lidt med mig selv… lidt sjovt.
Var der noget jeg ville gøre anderledes, hvis (når) jeg skal på langtur igen? Jeg ville helt sikkert sørge for ikke at pakke tunge ting i taskerne, som står oven på kajakken. Det resulterer i et højt tyngdepunkt og så er kajakken sværere at holde balancen i. Jeg tror også at jeg ville sørge for at finde en solcelleløsning, så jeg kunne lade batterier op. Det er ret træls at være tvunget til, at finde en by eller noget for at lade op.
En meget positiv oplevelse var gæstfriheden i de forskellige kajakklubber. Overalt var der “åbne døre” og det føltes nørmest som at være en del af et broderskab. Jeg må på træf med Havkajakroerne en dag og opleve mere af denne gode karma Kajakken var pakket således:
Foran:
Min kajakvogn var pakket i en vandtæt pose og spændt på oven på forreste luge. I forreste skot havde jeg ting som jeg skulle kunne komme hurtigt til, når jeg var på land (da stævnen er der der stikker op på land, når kajakken ligger på stranden). Der var: Telt helt ude i spidsen. Tøjposen i midten og til sidst rødvin og diverse andre småting. Ja, det var jo ikke ting som lige hurtigt behøver, men det må jeg huske til næste gang.Midt:
Her sad jeg selv  Lige bag mig var dagsluen, som var fyldt med: Vandflasker, termokande, Nescafé, kikkert, fiskehjul og grejboks, Nødraketter/blus (blev senere flyttet til posen med kajakvognen), vandtæt påse med alle mine småting (snacks, penge, cigaretter, servietter, telefon, lightere, læbebalsam m. solfaktor og en masse andet).Bagerst:
Oven på lugen til bagerste skot havde jeg placeret den blå vandtætte madtaske. Det er vigtigt at denne ikke bliver for tung, da det går ud over balancen (en idé til en anden gang er at handle lidt mere undervejs). I bagerste skot var der: Fiskestang, liggeunderlag m. loungestol overtræk, goretexpose til sovespose, praktiske pose, sovepose og mappe med læsestof.Sikkerhed til søs:
– Kajakkniv på vesten.
– Signalspejl og fløjte i vesten.
– Paddlefloat bag sædet.
– Lensepumpe på dækket bag cockpittet.
– 2 faldskærmsraketter og 2 røde håndblus i dagsluen.
– Delbar pagaj forrest på dækket.
– Lanterne til natteroning.
– Lidt bandage, plaster, renseservietter og alutæppe i bagereste skot.
– Selfrescue fittings lige bag cockpittet.
– Kompas i vesten og pejlekompas på stævnen.
– Balehole i sparydækket til nem og sikker montering af lensepumpe.
– Slæbetovet log jeg blive hjemme, da jeg var alene.Tøj jeg havde med:
– Roshorts, tynde
– Robluse u. ærmer, tynd
– Ro t-shirt
– Robukser m. neopren (Sandline)
– 1 par sokker
– Lange bukser i kunststof
– Windbreaker sweater (fungerede også som hovedpude)
– 1 par underbukser (kan undværes)
– Rojakke m. latex i ærmerne (fungerede også som regnjakke)
– Vandrestøvler (dejlige, men kan erstattes med kondisko)
– Håndklæde (uundværligt)Lidt data:
Anvendt tid: 14 dage, fra Søndag d.18 til Lørdag 31 Juli.
Distance ialt: 383 km.
Længste distance: Fra Måle strand til Lundeborg. En strækning på 48 Km.
Dyr jeg har set: sæler, marsvin, hare, diverse fugle, fisk og et uidentificeret dyr der måske var en mårhund.
Regnvejrs- dage/nætter: 4 nætter (Lyø, Helnæs, Enebærodde og Måle), 2 dage (Hasmark, Enebræodde, Måle)Jeg har delt turen rundt op i 3 dele, for overblikketsskyld. Du kan altid følge linket –>HER<– til kortet på google maps. Ruten er så lang at den er delt op i 3 kort, så du skal trykke “next” nederst til venstre for at komme videre til de 2 andre strænkninger på ruten.Del 1: Svendborg – Torø (klik på billedet for at gøre det større)Dag 1: d.18/07/2010
Distance: 23 Km.
Vejret: Solrigt, lidt mod og sidevind.
Fra: Svendborg
Til: StrynøCaptains log: Dag 1
Vi var just lige kommet hjem fra Bornholm, men vejret så fint ud og Pernille skulle snart tilbage til Struer, så dagen efter blev jeg kørt til Svendborg kajakklub. Kajakken blev hurtigt pakket (havde snydt lidt) og jeg var nu på vej ud af Svendborgsund. Der var som sædvanligt masser af trafik i sundet, men jeg undveg de fartgale speedbåde og kom sikkert afsted.
Ved Valdemarslot gjorde jeg et lille stop og nød vanddybden  Vinden var begyndt at tage til og klokken var godt op ad eftermiddagen, så jeg droppede Monnet, som jeg ellers gerne ville taget et smut forbi, selvom det ikke var på vejen. I modvind krydsede jeg til Strynø, men armene var gode og jeg var helt oppe at køre over endelig at være afsted.
Jeg fandt en super god lejerplads på stranden mellem Strynø by og sydspidsen af øen. Her hyggede jeg med rødvin, bål.. ja, det blev til en hel lille fest, hvor alle de kommende oplevelser lå foran mig de næste 2 uger.Dag 2: d.19/07/2010
Distance: 16,5 Km.
Vejret: Lidt skyet, men også sol, lidt modvind i krydset til Ærø.
Fra: Strynø
Til: Halmø (over Ærø)Captains log: Dag 2
Aftenen forinden havde jeg overvejet at droppe den oprindelige plan, da jeg kort tid forinden havde besøgt Skarø, Birkholm, Hjortø, Strynø og Siø med Svendborg kajakklub. Turen gik i stedet for til Ærø. Jeg flankerede Marstal, hvor jeg gjorde holdt ved kajakklubben. Her tøjrede jeg min kajak og begav mig ind til byen for at købe en ny oplader til mit kamerabatteri. Den jeg havde købt på nettet viste sig ikke at virke.. crap! Nu jeg alligevel var i Marstal, så besøgte jeg søfartsmuseet, som faktisk er både større og mere inspirerende end man lige går og tror. Jeg besøgte også en renovering af en skonnert (så vidt jeg husker). Det må være et spændende job. I Marstal havde elektronikbutikken ikke den oplader jeg var ude efter, men den flinke mand i butikken tilbød mig at oplade batteriet på sin multilader.. kvit og frit. Nu kunne jeg knipse løs igen  I Marstal købte jeg også en sort langærmet Kansas t-shirt, som jeg skulle bruge til at sove i. Det viste sig senere at være et godt køb. Tilbage ved kajakklubben var der nu folk i klubben og jeg blev mødt af nogle vildt flinke og nysgerrige kajakroere. De har fået nye flotte faciliteter helt ude i det de kalder “det lille hav”, så vidt jeg husker.
Jeg tod afsked med de flinke folk og begav mig ud til Halmø, hvor jeg fandt en fin lille sandstrand. Her slog jeg lejer og hyggede til en superflot solnedgang.Dag 3: d.20/07/2010
Distance: 37 Km.
Vejret: Solrigt og ikke megen vind.
Fra: Halmø
Til: Avernakø (over Ærø)Dag 4: d.21/07/2010
Distance: 24 Km.
Vejret: Solrigt og ikke megen vind.
Fra: Avernakø
Til: Lyø (over Bjørnø)Captains log: Dag 4
Jeg kom dejligt tideligt op til en fin solopgang og fik langsomt nosset mig sammen til at komme videre. Jeg krydsede direkte til Bjørnø, hvor jeg roede langs nordsiden og tog endnu et kryds til Dyreborg. Et hyggeligt sted med fine huse ned til kysten. Da jeg kom til “knolden” besluttede jeg mig for at gå på eventyr på indersiden. Her var et rigt fugleliv og den mindste mølle jeg nogen sinde har set. Den er maks 2 mand høj. For at komme videre til Lyø måtte jeg bære kajakken over, men har var jeg heldig at møde en flink ung turist (Hollænder tror jeg) og han hjalp med at bære over. Jeg takkede pænt og roede md Lyø havn, hvor jeg på vejen så et flot sejlskib.
Det var et dejligt gensyn med Lyø, hvor jeg jo mødte min dejlige kone og hvor jeg faktisk også friede til hende (ved Klokkestenen). Jeg spiste min frokost på en bænk i sandet og sad og kiggede på de mange telte der var slået på hen langs kysten. Der er vist forskel på hvor pånippen man er mht. teltning på stranden. Det var fint, da DMI havde lovet natteregn. Jeg gik ind til byen for at købe lidt ind og tage lidt billeder. De gamle gårde har fået malet en lille ramme om bindingsværket, som efter sigende skulle holde onde ånder væk… jge tror det virker 
Jeg tog rundt om Lyø for at finde en god lejerplads og fandt en rigtig fin sandstrand ved “Lyø sandet”. Jeg overvejede at gå ind ved ølejeren, men havde nu egentlig mere lyst til at nyde stilheden for mig selv. Jeg havde glemt hvor det var “Anes Kiste” lå, hvilken jeg ellers ville have besøgt. Ane skulle være en heks der havde været svær at slippe af med, så Lyøboerne puttede hende i en kiste og søsatte hende i fralandsvind. Men hun tryllede sin kiste om til en sten og den dag idag ligger hun og “stener” et sted på Lyø. Hende må jeg have til gode.
Ved Lyøsandet (lige ud for “Østersjø”) var der rigtig idyllisk, men desværre var fiskeforholdene dårlige, så jeg måtte nøjes med en flot aften med bål og hygge.Dag 5: d.22/07/2010
Distance: 20 Km.
Vejret: Solrigt og ikke megen vind.
Fra: Lyø
Til: VigøCaptains log: Dag 5
Efter en stille morgen tog jeg tilbage til havnen for at lade batterier op og få fyldt vandflaskerne. 8 kopper kaffe i solen senere var det klaret og jeg gik en spadsuretær til Klokkestenen. Jeg fik gjort et par ønsker, som man nu må hvis man kan få stenen til at lyde som en klokke. På vejen tilbage gik jeg ind til købmanden og købte en svalebajer og bænkede mig ved siden af nogle andre turister og et par lokale kvindfolk. Jeg tror det var en mor med sin datter der fik et par øl til den tørre gane. Havnefogeden “Lars” kom forbi og var sur (det var han åbenbart ofte). De to kvinder gjorde lidt grin med ham til stor underholdning for de omkringsiddende. Jeg morede mig kosteligt med skjulte det flot.
Jeg stævnede ud fra Lyø havn, forbi trillen og over til Horneland på Fyn. Planen var at jeg ville til Illumø, men vinden havde taget til og jeg gik ikke ud fra at jeg kunne finde læ dér hvor jeg gerne ville ligge. Derfor gik turen i strid modvind hen til Bøjden og derfra surfede jeg nogle pæne bølger helt op til Vigø. Der var en fisker der fik noget at kigge på  Her på Vigø fandt jeg en fin lille plet sand i læ for den ret kraftige vind. Der var ingen brænde, så jeg måtte droppe bålet.Dag 6: d.23/07/2010
Distance: 22 Km.
Vejret: Dejlig sol, men senere regn og sidst på aftenen tørrevejr og lidt sol, derefter natteregn. Vinden var ok.
Fra: Vigø
Til: HelnæsCaptains log: Dag 6
Efter morgenmaden gik jeg efter morgenmaden en tur på Vigø. Øen er lille, men høj og naturen får lov til at passe sig selv. Jeg nød den flotte udsigt og de mange vilde blomster. Så fik jeg set Vigø med. Desværre løb mit kamera igen tør for batteri, så jeg kunne ikke tage flere billeder lige forløbig.
Jeg tog op da Illumø og krydsede til Helnæs, hvor jeg besøgte fyret og så de stejle skrænter, som Pernille har rapellet ned ad. Jeg vendte kajakken og tog til Helnæs natur camping, hvor jeg mente at Havkajakroerne havde deres sommertræf. På de manglende kajakker kunne jeg hurtigt konstatere at der var noget galt. Det viste sig at det først var ugen efter. I stedet for var der et hyggeligt familie/venne træf. De var ganske flinke at snakke med og inviterede til bålhygge om aftenen. Jeg valgte dog at lade dem være i fred og chillede ved mit telt den aften. MEninde da, fandt jeg ‘chefen’, som var en nordmand der hedder Dag. Jeg skulle bruge en 10′er til et bad. Han kunne veksle min 50 til 2 norske 20′ere og 1 dansk 10′er. Jeg bytte mine norske mønter i den interimistiske kiosk i køkkenvinduet, hvor to små norske børn passede biksen. Efter badet grillede jeg en pølse over campingpladsens grille, hvor en hund og en lille sulten norsk dreng overvågede mig. Jeg kunne næsten ikke få mig selv til at æde pølsen foran ham, mens han stod der og kiggede på mig med sine store brune øjne og slikke sig sultent om munden. Nå, men børn har godt af at prøve at være sultne, så det gik. Jeg gik ned til vandet og slog mit telt op og gjorde klar til aftenens chillsession (uden bål). I baggrunden kunne jeg høre en festlig raketskydningskonkurrence og tænkte at sådan en ferie er god for børn.Dag 7: d.24/07/2010
Distance: 14 Km.
Vejret: Delvis sol, men senere regn og sidst på aftenen tørrevejr og lidt sol. Solid vind lige i panden.
Fra: Helnæs
Til: TorøCaptains log: Dag 7
Dagen var kommet hvor jeg skulle mødes med Pernille, Signe og Kanya. Jeg glædede mig til at se mine kære tøser. Jeg fyldte vandflaskerne, pakkede og stævnede ud mod drevet ved Agernæs. Da jeg kom frem skulle jeg bære kajakken over og så til en kitesurfer og hans kone. Med kiten i den ene hånd hjalp surferen mig med at bære kajakken op på land, sejt! Lige på den anden side var der store sten og pæne bølger, så jeg måtte længere ned ad kysten for at komme ud. Jeg monterede mine “wheels” og trak kajakken ca. 500 meter. Her fik jeg lidt frokost og søsatte derefter kajakken. På nemmeste måde padlede jeg i modvind og bølger op til Torøhuse, hvor jeg ventede på pigerne i læ af Torø. Vejret var fint med sol, så jeg tog en dukkert for at fordrive lidt ventetid.
Pernille ringede og jeg fik hende og pigerne guidet frem til Torøhuse havn, hvor jeg gik dem i møde. Signe og Kanya kom løbende og kastede sig i mine arme. Jeg tror virkelig de havde savnet mig. Dejligt! Pernille fik et kæmpe kram og kys. Hun havde en masse ting med, bl.a. et opladet batteri til kameraet, vores Cobb grill og en masse mad. Tilbage ved lejeren soppede vi lidt i vandet og gik og kiggede lidt på de små regnbyger der kom forbi. Det var lidt træls at det ikke bare kunne være godt vejr nu hvor de var her, men vi besluttede at gå i gang med maden og være ligeglade med vejret. Jeg havde glædet mig til en stor saftig Ripeye steak, men her gik det galt. Vi havde tændt op i grillen og den var god varm, men pladen til bøfferne kom på få sekunder før bøfferne, med det resultat at de startede med at koge i stedet for at stege… æv! Det lykkedes dog at rede måltidet og vi blem alle mætte. Signe spiste sin bagte kartoffel så hurtigt at hun fik lidt mavepine.. stakkels tøs. Timerne gik og pigerne skulle hjemad. Jeg fulgte dem tilbage til bilen og fik en hjerteskærende afsked med to små grædende piger.
Vejret blev bedre og jeg lavede bål, fiskede og holdt en lille fest på stranden.Del 2: Torø – Stauershoved (klik på billedet for at gøre det større)Dag 8: d.25/07/2010
Distance: 35 Km.
Vejret: Lidt sol. Hård modvind.
Fra: Torø
Til: FænøCaptains log: Dag 8
Denne var den første rigtig hårde dag! Vinden var i nordvest, hvilket vil sige lige i panden. Der var ingen steder hvor jeg kunne komme i læ. Først tod jeg til Assesns efter gas, men Marineshoppen havde ikke den slags jeg skulle bruge. Jeg tabte mit dankort og begav mig videre. Jeg valgte at tage ud til Bogø, hvor jeg alligevel kunne komme lidt i læ. Bogø er en smuk ø, som jeg en dag må op og gå rundt på. Turen fra Bogø til Fænø var ekstrem hård. Pynt efter pynt blev besejret, min krop smertede og bad om hvile. Føns er laaaaaaaaaaaaaaaaaang, når man har det sådan. Hvis jeg ville have mad på Fænø, så skulle jegbruge vand, så jeg fandt en gård på Føns. Efter en god lang gåtur kom jeg endelig til gården, men der var ingen hjemme. Den så halvforlsdt og lidt faldefærdig ud.. nærmest lidt spøgelsesagtig. Jeg tror det er én af de gårde der hører til Wedelsborg slot og som nok kun bliver brugt som sommerresidens. Desværre var der ingen vandhaner uden for, så jeg måtte videre uden vand. Længere nede ad kysten så jeg et lille hus, men det var det samme. Ingen hjemme og ingen vandhaner. Jeg var ved at være træt og gad ikke mere. Jeg satte mig ned og røg en smøg og tænkte at hvis jeg nu ringede til Pernille, så ville jeg få lidt energi og motivation. Pernille var dejlig at snakke med og som jeg gik der og snakkede med hende så jeg en lille gård oppe ad vejen og der var én i gårdhaven. Jeg sagde farvel til Pernille og greb mine flasker og spadserede derop. En ung mand (sikkert eks-soldat) med camouflagehat og BSO i haven gav mig lov til at få noget vand. Han var vældig flink og mente at min tur var ambitiøs. Jeg sagde til ham at han nok ikke fik besøg fra vandet så ofte, men der tog jeg fejl. Han havde hjulpet 3-4 skibsbrudne bare denne sommer. Folk går for tæt på Føns rev og så må han til at ringe efter Taxi. Han fortalte at han skam ikke boede længst ude… det var “Fiskeren” der gjorde det. Jeg takkede mange gange for vandet og gik igen.
Jeg krydsede nu til Fænø og var ret sent fremme. Jeg var kold og våd, så jeg lavede et bål og spiste en varm omgang Pasta Carbonara som Pernille have givet mig. Jeg nød en flot fuldmåne og faldt i søvn i en god rødvinsbrandert.Dag 9: d.26/07/2010
Distance: 20 Km.
Vejret: Fin sol og stille med- og sidevind.
Fra: Fænø
Til: StauershovedCaptains log: Dag 9
Vågnede med tømmermænd og lidt ondt i kroppen. Den næste morgen hyggede jeg mig med at lave en hund ud af strandens materialer og derefter gå en lang tur på Fænø. Selvom Æbelø er min favoritø, så kommer Fænøs natur godt op på niveau. Nøj, hvor er der smukt! Tog en smøgpause i et jægertårn, men hjortene så jeg først på vejen tilbage til lejeren.
Efter gårsdagens tur havde jeg brug for en modsætning og det fik jeg. Først et smut ind til Middelfart, hvor jeg fandt kajakklubben. Her mødte jeg først Steen, som var på vej ud på en lille tur. Oppe ved klubben mødte jeg 3 quinder, der efter en lille snak var friske på at tage med næste år, hvis bare jeg ringede (ikke at jeg har planlagt nogen tur næste år). Nå, men jeg fes ind til byen for at lede efter gas. Jeg fik vejledning af en ældre herre, som vidste hvor isenkræmmeren lå. Heldigvis fik jeg den lyse idé at smutte i Kvickly. Den øverst rangerende var_på_hylde_påsætter prøvede at bilde mig ind at de ikke havde flaskesgas, men jeg gik alligevel i grillafsnittet og fandt hvad jeg ledte efter. Det paradoksale er, at efter al den søgen efter gas, så fik jeg aldrig brug for det… den lille beholder syntes bare så tæt ved tom. Med lidt øl og bananer i posen gik jeg tilbage til Middelfart kajakklubs super flotte faciliteter. Her mødte jeg Steen der var kommet tilbage og vi fik en super hyggelig snak. Han tilbød mig en tur i bruseren… nej, det lød forkert, ikk’? Han tilbød mig at låne en bruser og jeg takkede ja. Jeg havde i midlertid fået lov til at lade apparaterne op i marineshoppen, så nu var jeg totalt klar til at komme videre.
Vinden var i mit favør og turen under Lillebæltsbroerne gik som om jeg var turist på kanalrundfart. Jeg nød turen, som inkluderede et kort visit på Jyllandssiden og fik endda urineret under den nye Lillebæltsbro.. hvor mange har lige prøvet det? Den meget frygtede strøm ved Strib fyr var enten i min retning eller i stilstand, for jeg mærkede intet. Frokosten blev nydt ved fyret og udsigten blev beundret.
Planen var et slå lejer i Båring vig, men da jeg nåede til Stauershoved så jeg en perfekt plads og besluttede mig for at gøre holdt. Jeg samlede brænde ind, indrettede lejeren og så var der bålfest.. humøret var i top.Del 3: Stauershoved – Svendborg (klik på billedet for at gøre det større)Dag 10: d.27/07/2010
Distance: 33 Km.
Vejret: Fin sol og kun lidt vind.
Fra: Stauershoved
Til: ÆbeløCaptains log: Dag 10
Jeg gav mig, som sædvanligt, god tid den følgende morgen. På trods at Steens advarsler/historie om den gang han sammen med en kammerat krydsede Båring vig og det blæste op, så gjorde jeg det alligevel. DMI havde lovet roligt vejr og det var det.. desuden var jeg i havkajak og han var dengang i en overlæsset Coastliner af en slags. Krydset på ca. 12 km. gik stille og roligt. Det gjorde resten af turen til Æbelø også.
Jeg riggede en fin lejerplads op og byggede et bål. Bedst som jeg sad og stegte pølse og brød, så jeg at en havkajakroer havde være forbi helt inde ved kysten. Jeg så ham ikke får han var 40 meter væk og ville ikke råbe til ham. Men jeg undrede mig over hvorfor han ikke havde sagt hej.. så havde jeg da budt på lidt mad og en kop vin. Han gik ind længere nede ad kysten, tæt ved ca. 10 for svej liggende sejlbåde.. måske for at overnatte? Jeg fiskede lidt i solnedgangen, men fange desværre intet.
Jeg fik ikke gået en tur på Æbelø, selvom det er et oplagt sted og naturen er i top. Jeg har være der før og kommer det helt sikkert igen.Dag 11: d.28/07/2010
Distance: 34 Km.
Vejret: Fin sol, men efter middag kom regnen. Vinden var moderat, dog imod sejlretningen.
Fra: Æbelø
Til: EnebæroddeCaptains log: Dag 11
Pernille havde aftenen forinden lavet en aftale med svigermor om at komme til Hasmark med lidt forsyninger. Jeg ringede til Gitte og aftalte at mødes med hende og Ole kl.16 (uden nogen anelse om hvorvidt jeg kunne nå det eller om jeg ville komme i god tid). Jeg kom frem i fin tid og satte mig ned ved stranden og spiste frokost. En meget interesseret mand kom forbi og vi fik en kajaksnak.. han skal nok blive hooked inden længe. Kort tid efter kom Gitte og Ole med forsyninger. Dejligt at se dem igen. Det begyndte så småt at regne, så jeg kom hurtigt i kajakken og satte kursen mod Enebærodde. Desværre havde DMI ikke ret i at det kun var en byge. Regnen blev ved helt til over middag dagen efter. Men jeg håbede, så da jeg kom til Enebærodde, så tog jeg mig en kaffepause i kajakken ved fyrtårnet og vente på opholdsvejr. Jeg måtte sande at det ikke skete og slog telt op i regnvejr tæt ved ‘vores’ fiskelejer på odden. Aftensmadden stod på nærigmands pasta bolognaise (stor mangel på kød).
Jeg fandt ud af at Marius stadig var blæst inde på Anholt. Der var ellers tale om at mødes og få lidt luksus hygge på hans sejlskib. Mens jeg lå der i regnen fandt jeg ud af at det nu gjaldt om at komme hjemad. Jeg havde haft en god tur, men nu viste DMI at vejret stort set ville blive sur røv fra nu af. Jeg havde 2 alternativer. 1) Jeg kunne padle gennem gabet og tage Odense kanal hen til Stavisåen og padle direkte hen til Gitte og Oles hus, som støder ned til åen. 2) Jeg kunne fortsætte og tage vejret, som det nu engang ville blive. Marius havde i telefonen sagt at det fra nu af var dér hvor historierne blev lavet. Men hvilke historier? Det måtte jeg da finde ud af… desuden ville jeg også gerne gennemføre hele turen. Jeg mandede mig op og besluttede mig for alt.2.Dag 12: d.29/07/2010
Distance: 33 Km.
Vejret: Regn frem til eftermiddag. Vinden var hår og ubarmhjertig.
Fra: Enebærodde
Til: Måle strandCaptains log: Dag 12
Den følgende morgen regnede det stadigvæk, men regnen stilnede lidt af på et tidspunkt og gav mit et lejlighed til at pakke kajakken næsten i tørvejr. Hvad jeg ikke var klar over var, at jeg havde haft hovedet under armen da jeg pakkede kajakken. Jeg havde losset alt for mange tunge ting i den blå madtaske der var spændt oven på lugen til bagerste skot. Det resulterede i et højt tyngdepunkt, som nemt fik kajakken i ubalance. I regn, blæst og kamp-høje bølger gik turen nu mod Fyns hoved. Aldrig har jeg skullet finde så mange kræfter frem, som på denne tur. Bølgernes størrelse tog til jo tættere jeg kom på Fyns hoved. Dønninger på 2-3 meter med vindbølger oven på og imellem gjorde at turen grænsede til ekstremsport. Folk på vandretur på Fyns hoved stoppede op og har sikkert tænkt deres. Godt brugt kom jeg endelig kæmpet mig forbi hovedet. Jeg gik i land på bagsiden af hovedet, hvor jeg åd en halv plade Marabou chokolade og røg en smøg. Jeg skulle også lige op og se de bølger jeg havde padlet igennem. De så nu noget små ud helt deroppe fra, når man lige har set dem på tætteste hold.
Tilbage ved kajakken lagde jeg godt mærke til at kajakken gerne ville vælte lidt til siden, men var for doven til at gøre noget ved det. Jeg hoppede op i kajakken og skulle til at stævne ud, da jeg alligevel liiiige skulle rette lidt på tasken. Dét var usmart og jeg flippede rundt. Jeg kunne ikke rulle op eller skubbe mig op med pagajen, så jeg måtte i baljen. Det har sgu’ nok set underholdende ud  Nå, men nu var jeg motiveret for at få tasken sat ordenligt på. Jeg kunne se at bølgerne havde slået den løs og den hang godt ud til den ene side. Jeg tømte kajakken og spændte tasken godt fast midt på kajakken. I medvind frem til vigen før Måle strand gik jeg ind og smed mig på stenstranden i udmattelse. Stenene føltes som en stressless seng med æderdynsdyner ovenpå. Ahhhh, dejligt at ligge dér og puste ud. Jeg spiste frokost og pakkede kajakken om, så vægten kom ned i kajakken. Nu var det en helt anden oplevelse at padle kajakken. Jeg roede hen til Måle strand, hvor jeg besluttede at slå lejer. Stranden var langt fra perfekt. Den var stenet og bevokset med nogle stive planter der var invaderet af flåter. Men jeg var træt og solen var kommet frem, så jeg kunne få tørret mit tøj.
Jeg slog telt op og gjorde klar til at kunne komme hurtigt i læ for den forventede regn. Solen blev indtil den følgende natteregn, så jeg fik tid til at riste pølser i gryden og drikke en bajer (eller 3). Måle strand er en udsøgt fiskeplads, så jeg fiskede til jeg havde mistet 2 blink. Jeg var ikke nede over ikke at fange noget, da jeg havde set Marsvin og vidste at chancerne ikke er gode når de er i nærheden. Der var 2 lystfiskere der kom for, som jeg sludrede lidt med. Flinke fyre.
Jeg kravlede rimeligt tidligt i posen og faldt i søvn kort tid efter.Dag 13: d.30/07/2010
Distance: 47 Km.
Vejret: Overskyet, men uden regn. Frisk modvind til Kerteminde, men den stilnede af ved 22 tiden.
Fra: Måle strand
Til: LundeborgCaptains log: Dag 13
Jeg lå i mit telt indtil 21 tiden, hvor regnen holdt op. Herefter blev der pakket og i strid modvind tog jeg til Kerteminde. På stranden stod en dame der piftede efter mig. Det er jeg jo vandt til, så jeg ignorerede hende bare.. høhø. Nej, jeg roede ind og snakkede med hende. Hun var fra Kerteminde kajakklub og ville lige sludre, da hun kunne se på oppakningen at jeg ikke var på dagtur. Hun beklagede at klubben ikke havde de bedste faciliteter (2-3 containere) og tilbød mig at slå telt op i hendes have. Jeg takkede nej, da jeg jo “lige” var startet på dagens tur. Jeg tog ind i havnen hvor jeg indhalerede en XL Wienersnitsel. Derefter monterede jeg lanternen og turen gik mod Nyborg. Fra Kerteminde var det en ok rolig tur. Det blev mørkere og da jeg nåede Storebæltsbroen var det meget mørkt. Jeg vidste ikke hvor langt ud de havde gravet jordrampe til broen og da jeg så en masse orange lys med blinkende rød og grøn cirka 1/3 ude i storebælt, så blev jeg meget i tvivl om det var det tidligste jeg kunne komme under. Jeg var meget tæt på at sætte kursen mod det orange lys, men ombestemte mig og satte i stedet for kursen mod Knudshoved. Da jeg kom tættere på kunne jeg til min lettelse se at man sagtens kunne komme under tidligere. Man føler sig som en tangloppe på den jyske vestkyst, når man sådan sidder i sin kajak under Storebæltsbroen og det er bælgragende mørkt. Jeg ville gerne have været ved Knudshoved i dagslys og set fyret, men det må jeg have til gode. I måneskin og med fisk svuppende om kajakken gik turen lystigt videre. Jeg havde besluttet at lade min kræfter afgøre hvor lang turen skulle være. Da jeg så lys fra en større havn i horisonten, så vidste jeg at det var Lundeborg. Her ville jeg gerne hen, så det kom jeg. På det sidste stykke kan jeg huske at jeg sad og kiggede på mine arme der bare padlede derud af og tænkte på hvor længe min de kunne blive ved. Krop og hoved var blevet to separate entiteter.Dag 14: d.31/07/2010
Distance: 18 Km.
Vejret: Let overskyet med nogen sol. Vinden var imod mig indtil den lille åbning ved Skårupøre.
Fra: Lundeborg
Til: SvendborgCaptains log: Dag 14
I morgengryets lys trak jeg kajakken op på stranden og her blev jeg (halv(og hel-)sovende) indtil ca. kl 13, hvor solen havde varmet mig og tørret mit tøj.
Nu gik det mod Svendborg på turens sidste etape. Desværre var vinden stadig i sydvest, hvilket gav en irriterende modvind, som jeg ikke kunne komme i læ for. Motiveret af at jeg snart var hjemme trak jeg igennem. Da jeg kom til Turø drejede ruten og jeg fik mere læ og sidevind, men jeg kunne se på vandet at der nu var en god modstrøm. Modstrømmen kunne mærkes, men jeg knoklede videre og nød at jeg snart var i Svendborgsund og ved Svendborg kajakklub. De sidste batterier til GPS’en var ved at slippe op, så jeg ville gerne frem inden den gik ud. Jeg tror klokken var ca.16, da jeg nåede frem. Der var ingen ved klubben, så jeg brugte alle kajakstativerne til at tørre mine ting på. Herefter en velfortjent dukkert, frokost og kl. 18 kom Pernille og Signe og hentede mig. Dejligt gensyn. Hjemme ventede Kanya sammen med Gitte og Ole. Gitte havde lavet kogt skinke med sovs og kartofler.. nam nam.Fyn rundt var nu en realitet !!!Lidt lommefilosofi:
Sådan holder man moralen høj:
1) Ved et kryds i modvind skal du ikke se dig tilbage, før du er mere end halvvejs ovre.
2) Få ikke besøg af dine kære, hvis du ikke kan modstå fristelsen af at tage med hjem til sovs/kartofler og en blød send/kone.
3) Når bølgerne er høje, så trøst dig med at der er læ på bagsiden af bølgerne.
4) På det høje bølger synes man ikke at nå nogle steder, hvis man sammenligner med indsatsen. Anskuer man det dog på den måde, at bølgerne var strukket ud, så ville man have roet rigtig langt.Skulle du være intresseret i at inviterer mig med på kajaktur, så ring 20403139 eller smid mig en mail på thomas(a)michelsennet.dk